Başarılarının sırrı herkese eşit | uygulanan Aile Meclisi Anayasası Doğtaş Mobilya Başkanı Doğan, “Bazı kurallarımız var. İlki, önceden yazılan, herkese eşit uygulama olan “Aile Meclisi Anayasası” dedi lerin şirkette m lışması yasak MOBİLYA sektörünün devi Doğtaş, 40’ıncı yılını kutlarken, şirketin başarılarının arkasındaki sırrı, Yönetim Kurulu Başkam Davut Doğan açıkladı. 1972 yılında mobilya sektörüne adım attıklarım, 15 yıl sonra da Doğtaş’ı kurduklarını belirten işadamı Davut Doğan, hedeflerinin mobilya sektöründe yüzde 40 büyümek olduğunu söyledi.
Doğan, Çanakkale’nin Biga İlçesi’nde 6 kardeşin ortak olarak kurduğu Doğtaş Mobilya’nın, günde üç-dört kanepenin üretildiği 80 metrekarelik bir atölyeden bugün Türkiye’de 130 konsept mağazası olan, 65 ülkeye ihracat yapan, 200 milyon dolarlık bir iş hacmi olan grup haline geldiklerini belirtti. Doğan, bu başarının altında 25 yıl önce temellerini oluşturdukları, 15 yıl önce de yazılı hale getirdikleri ‘Aile Meclisi Anayasası’mn yattığım ifade etti. Herkese eşit ücret Dünyada 100 yıllık şirketler olduğuna dikkat çeken Doğan, “Ancak Türkiye’de 100 yıllık şirket sayısı yok denecek kadar az. Oysa şirketlerin uzun süreli olması ve sonraki kuşaklara geçmesi çok önemli. Dolayısıyla şirketlerin yapması gereken, yazılı kuralları önceden belirlemesidir.
Biz 6 kardeşiz ve 21 kişilik bir ailemiz var. Onun için 15 yıl önce Aile Meclisi Anayasamız’ı oluşturduk. 6 kardeşin almış olduğu maaşlar bu anayasada belirtilmiştir. Herkes eşit ücret alır” dedi. Davut Doğan, ‘Aile Meclisi Anayasası’nın kuralları gereği, dışarıya hisse satışının yasak olduğunu ifade etti. İKİNCİ kuşağın alacağı eğitimler, onlara ödenen burslar, 15 yaşım dolduran ikinci kuşak üyelerin şirketteki stajları ve yönetime giriş şekillerinin Aile Meclisi Anayasası’nda önceden belirlendiğini vurgulayan Davut Doğan, şirketi ikinci kuşağa devretme konusundaki bütün prosedürleri önceden belirlediklerini dile getirdi.
Eşlerin kendi şirketlerinde çalışmasının yasak olduğunu belirten Doğarı, “Eşlerin şirkette çalışmalabazı sakıncaları oluyor. Onlara bir unvan ve ücret vermek gerekiyor. Burada bir ayrım yapmak çok zor. İşte bu nedenle bir yasak koyduk. Ama eşlerimiz arasında kendi işlerini kuranlar olduğu gibi zaman zaman başka işlerde çalışanlar da olmuştur” diye konuştu.