TOBB Mobilya Sektör Meclisi Başkanı ve Doğanlar Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı “KDV yüzde 8’de kalmalı” Mobilya sektörünün sorun ve çözüm önerilerine 10. Kalkınma Planı’nda da yer vermiştik. Sektörde çok fazla firma var. Yüzde 50 kadar da kayıt dişilik olduğunu öngörüyoruz. Haksız rekabetin ve kayıt dişiliğin önlenmesi için KDV indiriminin gerekliliğini her platformda dile getirdik. Ürettiğimiz mobilyaların yüzde 60’ı koltuk, kanepe ve yataktan oluşuyor. Aldığımız kumaş ve tekstil ürünlerinde KDV yüzde 8 olduğu için mobilya sektöründe de KDVnin yüzde 8’lere düşürülmesi durumunda, haksız rekabetin kalkacağını ve devletin kurumlar vergisinden dolayı gelirlerinin artacağını vurgulamıştık. Bakanlar Kurulu’nun kararıyla mobilyada KDVnin yüzde 8’e indirilmesini sevinçle karşılıyoruz. Bu karar mobilya sektörünü harekete geçirecektir.
30 Nisan’a kadar sürecek bu uygulamanın devam etmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bununla ilgili de taleplerimizi ileteceğiz. Sektörümüz, dış ticaret açığı vermeyen bir sektör. Şu anda dünya üretim sıralamasında 17’nci sıradayız. Ancak, sektör desteklenir ve rekabet gücü artırılırsa, dünyada ilk 5’te yer alabiliriz. Ancak, vergi kaçaklarının önlenmesi ve haksız rekabet için sektörde KDV yüzde 8’de kalmalıdır. Mobilya sektörünün teşvik edilmesiyle, Türkiye için yeni lokomotif sektörlerden biri mobilya olacaktır. yüzde 18’den yüzde 8’e indirilmesi konusunda bürokrasi ve Bakanlık nezdinde yoğun görüşmeler yaptıklarını söyleyen Doğan, “İki hafta önce gerçekleştirdiğimiz Afrika seyahatimiz sırasında da Sayın Cumhurbaşkanımıza ve Sayın Ekonomi Bakanımıza durumu detaylıca anlatma fırsatı bulmuştuk.
Bugün bu gayretlerimizin meyvesini aldığımız için sektör olarak çok mutluyuz. Çünkü mobilyada KDV oranının indirilmesini sektör olarak uzun zamandır bekliyorduk” diye gösterdiği çabayı anlatıyor. İndirime konu olan kararnamenin yılın ilk aylarında çıkmasının sektöre büyük avantaj sağlayacağını belirten Doğan, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Alman bu kararla sektörümüzün, yüzde 25 oranında büyüyeceğine inanıyorum. Ve hatta bu karar sayesinde sektörümüzün en az 100 bin kişiye istihdam sağlayacağını düşünüyorum. Aslına bakarsanız alınan bu karar sayesinde kayıt dışı satışlarında önüne geçeceğiz ve merdiven altı dediğimiz üreticilerin yüzde 50’sine yakınını kayıt içine alabileceğiz. Navlun tarafında da düzenleme bekliyoruz. Mobilya sektöründe ihracatın artması için devletin navlun fîyatlandırması konusunda en kısa zamanda düzenleme yapması gerekiyor. Mobilyanın ana hammaddelerinden biri olan döşemelik kumaşın KDV’si uzun yıllardır yüzde 8 iken nihai ürünün KDV’si yüzde 18 idi. Yapılan yüzde 10’luk indirimle KDV farkı da ortadan kalkmış oldu.