Biga ilçemiz ikinci sınıf ilçeymiş.. Kafamız takıldı, neden birinci sınıf ilçe olmayalım diye…
Sivil toplum kuruluşları toplandık. Vali’ye gittik. Ben de o dönemde Biga Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı olarak öncülük ettim. Valimiz sayın Süleyman Kamçı’nın karşısına geştik.
“Sayın Valim, biz birinci sınıf ilçe olmak istiyoruz.”
Vali bey de; “Eeeehhhheeee. Ne olacak birinci sınıf ilçe olunca?” diye sordu.
Biz de; “Bigamız daha çok gelişecek, hiçbir şey değişmez mi sayın Valim” deyince;
Vali bey “Hiçbir şey değişmez, sadece yürüyüşünüz değişir” demişti.
Yürüyüşümüz ne kadar değişti bilmem, ama Biga’da bu arada çok şey değişti.
1992 yılında Bigalı oniki arkadaşımızla BİGİAD’ı kurduğumuzda, Türkiye’deki 40 işadamı derneğinden biriydik. Yani o zamanlar birçok ilde olmayan işadamı derneğini kurmuştuk.
20 yıl önce Biga’nın gelişimi ile ilgili kendimize üç ana hedef belirledik.
1-Organize sanayi bölgemizin oluşumu ve gelişimi ile sanayi memleketi olacağız.
2-Üniversitemizin gelişimi ile kültür merkezi olacağız.
3-Barajlarımızın tamamlanması ile gıda cenneti olacağız.
İşte.. Vizyonumuz buydu!
20 yıl önce koyduğumuz hedefler, tek tek gerçekleşti.
Organize sanayi bolgemize arsayı kazandırdık. Türkiye’de ilk kez bir dernek olarak, bakanlıktan özel izin alarak, organize sanayiye ortak olmuştuk. OSB’miz gelişti, büyüdü ve bugün yüzlerce insanın çalıştığı bir yer haline geldi.
Hiç unutmam. O dönemdeki Biga Kaymakamımız ile fiyatlarımızın dolar yerine Türk Lirası ile satılması konusunda görüş ayrılığımız olmuştu. Kaymakam beyi ikna edemedik. Ben de, başkan yardımcısı olduğumdan, Kaymakam beyin izinde olmasından yararlanarak fiyatları düşürdük ve Türk Lirası’na döndürdük. Boylece arsaların satışını hızlandırdık.
Üniversitemize bağlı, Biga İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’ni, dönemin Rektörü ve bazı siyasiler Çanakkale’ye taşımak istediler. Karşı çıktık ve fakültenin Biga’dan taşınmasını engelledik.
Barajlarımız her geçen gün büyüdü ve sulanabilir alanlarımızın artması ile bir çok üründe daha fazla verim alır hale geldik. Daha sonra ticaret ve sanayi odası başkanlığı yaptığımda da, yine arkadaşlarımızla birçok projeye imza attık. Güney Marmara’nın en büyük sanayi ve ticaret fuarını başlattık.
Birçok hedefimizi gerçekleştirdik.
Şimdi, Biga’mızın yeni bir vizyona ihtiyacı var. Cumhuriyetin 100. yılında nasıl bir Biga görmek istiyoruz?
Kaymakamımız vizyon sahibi biri olunca, hemen bu konuda çalışmayı başlattı. Önce arama konferansları ile başlayan süreç, Biga’ya bir stratejik iş planı hazırlanmasını sağladı. Öncelikle başta Kaymakam bey olmak üzere emeği geçenleri kutlarım.
Peki … Bu stratejik iş planı yapıldı da, ne oldu?
İşte sorun da burada başlıyor!
Kimse kusura bakmasın.. Hedeflerimiz yazılmakla kaldı! Son bir yıldır gözden geçirme toplantıları yapıldı mı? Kaymakam bey görevini yaptı, ama kendisi bugün var yarın yok. Ticaret ve sanayi odaları her bölgenin kanaat önderleridir. Projelere öncülük ederler. O şehrin vizyonunu belirlerler. Hedeflerini ortaya koyarlar. Takip ederler.
Gelelim sonuca…
Yürüyüşümüz değişti mi? Değişti.
Değişmeyen nedir? Halen ikinci sınıfız..!
Ne yapmak lazım? Değiştireceğiz!