Aile şirketlerinde veya ortaklı şirketlerde neler yapılması gerektiğini işlemeye devam…
Ne demiştik ?
Yazılı kurallarımız olacak.
Birinci maddeyi belirledik. Şirkette finansal disiplin sağlanması için, adaletli olunması için herkes şirketten maaş alacak ve ne kadar alacağı belirlenecektir.
İkinci maddemizde ise, aile üyelerinin şirkette çalışma koşulları belirlenecektir.
Şimdi önemli olan konuların başında, yeni kuşağın yani ikinci veya üçüncü kuşak üyelerinin durumunu netleştirmek gerekiyor.
Dördüncü kuşağa gecen bir şirket var mıdır ? Bilmiyorum.
Muhtemelen dede, savaşta şehit olmuştur. Allah rahmet eylesin.
Yeni nesil kuşağın yetiştirilmesi için de kurallar önceden belirlenmeli ve aile anayasasında yer almalıdır.
Örneğin, bizim aile meclisi anayasasında 14 yaşına giren, aile meclisi üyesi staja tabi tutulur. Yaz aylarında 15 is günü staj yapma zorunluluğu vardır. Staj programı önceden yapılır ve herkes buna uyar.
Staj yapanlara asgari ücrete isabet eden gün kadar ücret ödenir. Staj yapmayan üye olursa, tüm aile meclisi haklarını kaybedeceğinden, böyle bir girişimde bulunmaz.
Ödül olan yerde ceza mekanizması da olmalıdır. Bir yanda staj dahi yapsa, motive edici bir ücret verilmeli, bir yandan da is hayatına hazırlığa zorlanmalıdır.
Yeni nesil kuşağı şirket islerine hazırlamak gerekir ki, ileride zorluk yaşamasın. Çocuk yaşta yüzmeyi öğrenmeleri gerekir.
Ayrıca, okul eğitimi dışında eğitimlerinde verilmesi gerekir. Örneğin beden dili kullanımı, hitabet kuralları, liderlik gibi iletişim teknikleri gibi eğitimleri almaları gerekir.
18 yaşına kadar staj uygulaması devam eder. 18 yaşına gelen aile meclisi üyesi Yaz aylarında en az 2 ay çalışma zorunluluğu olmalıdır.
Gelecekte havuzda boğulmaması için bu şarttır. Yüzmeyi öğrenecek.
Önceden planlanan program dahilinde, ikinci kuşak üyelerine is yerlerinde , örneğin mağazada pazarlamayı , satışı öğrenmelidir.
Yeni nesil aile üyesi 14 yaşından itibaren , olağan eğitimi dışında is bilgisi edinmesi kaçınılmazdır.
Aksi halde, babasının malına , parasına güvenir de, çalışmazsa baba yaşlanınca ya da öldüğünde, bir çok şirket sorunlarıyla karşılaşması , boğulması kaçınılmazdır.
Genelde aileler, ” aman benim çocuğum bu yasta yorulmasın ” diye düşünürlerse ve çocuğu isin içine çekmezlerse , gelecekte o çocuk hiç bir zaman yorulmayacaktır. Onu yoracak bir isi kalmayacaktır.
Bizim aile anayasamızda;
Üniversite eğitimi, master planları , yönetime geçişleri yazılıdır.
Örneğin ; üniversiteyi bitiren şirkete cv sini verir ve eğitimine uygun bir ise yerleştirilir.ancak, hiç bir zaman yönetim kuruluna giremez.
Yönetime girebilmesi için master eğitimini de tamamlaması gerekir.
İşine gelirse….. !